Este un soi originar din Franţa, aclimatizat la noi la începutul secolului al XX-lea, când, în urma filoxerei, s-a schimbat structura de soiuri în mai toate podgoriile. Se cultivă acum în sudul Moldovei, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Vinul este intens colorat, roşu-rubiniu şi cu puternică aromă de fructe de pădure. Soiul este productiv, punând la încercare podgoreanul care trebuie să aleagă între cantitate şi calitate. Tinută sub control şi dusă la deplină maturitate, recolta de Merlot este o bucurie pentru vinificator. Mai puţin „aţos" decât Cabernetul, se apropie ca valoare de acesta, dar este mai fluid, mai suplu. Ii stă bine maturat în butoi de stejar şi puţin învechit la sticlă, devenind astfel cald, generos, catifelat. Se asociază excelent cu carnea roşie, cu vita, cu oaia, cu vânatul. O experienţă aparte asociind un Merlot cu un iepure de câmp ţinut două zile la bait şi înăbuşit pe îndelete (6 ore) la cuptor.
vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresii
sursa: Initiere in arta vinului .::. Cosmin Florescu Zidurean & Eugen Demeterca