Se zice că soiul a fost identificat pentru prima dată în Albania, dar tot Balcanul şi-l revendică şi, desigur, în mod tradiţional, şi Ungaria. Culoarea vinului este splendidă, roşu-închis cu străluciri de purpură şi are o aromă de fruct de pădure proaspăt, de mure pârguite, uşor acid. Dacă strugurii sunt culeşi la stafidire, vinul rezultat este briliant, foarte tare şi cu un post-gust amintind de aroma cuişoarelor, cu o uşoară astringentă plăcută. Merge perfect cu grelele, elaboratele, barocele, mâncăruri bănăţene. Se potriveşte fărî greş la vânat. Imaginaţi-vă însă şi o combinaţie mai ciudată: somn mare, pescuit la Cazane şi rumenit în untură de gâscă (atât cât să-i scoată grăsimea proprie şi să-1 facă crocant), întovărăşit de o Cădarcă de Miniş de patru-cinci ani, eventual uşor demisec.
vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresii
sursa: Initiere in arta vinului .::. Cosmin Florescu Zidurean & Eugen Demeterca