Este un soi originar din Franţa, dar, ca toate vinurile cu aromă de muscat, s-a născut undeva incert, în jurul Mediteranei. La noi, s-a adaptat perfect în centrul Transilvaniei şi la Miniş, dar nici rezultatele din podgoriile dobrogene nu sunt de neglijat. Este un soi aromat, cu o aromă specifică, amintind iasomia. Vinificat modern, în sec, cu corecţie de aciditate atunci când este cazul, un Muscat Ottonel poate sta pe orice masă lângă fructe de mare, peşte alb, carne de pasăre sau brânzeturi proaspete. Tradiţional, cu rest de zahăr este mai complex, se adresează mai ales deserturilor şi se pretează excelent la maturare în butoi de stejar şi învechire în sticlă. Culoarea galben-verzuie a vinului proaspăt virează cu trecerea timpului spre luciri de aur vechi.
vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresii
sursa: Initiere in arta vinului .::. Cosmin Florescu Zidurean & Eugen Demeterca