Soi franţuzesc foarte iubit şi răspândit în cultură în lumea toată, Sauvignon-ul se cultivă la noi în toată ţara, dar rezultate bune dă acolo unde are aciditate suficientă iar clonele din cultură sunt dintre cele puternic aromate. Acumulează suficient zahăr cât să fie vinificat oricum, dar în zilele noastre e aproape o barbarie să nu-l faci sec. Fiind un vin cu multă viaţă, cu aromă foarte puternică, de floare de viţă proaspăt înflorită, zicem noi, de „pipi de pisică", zic francezii, cu aciditate bună şi prospeţime, Sauvignon-ul este băut în special în primul an de viaţă. După câţiva ani de butoi şi apoi de învechire la sticlă, aroma evoluează spre cea a pepenelui galben. Când este proaspăt şi sec, însoţeşte excelent peştele marin, scoicile şi creveţii. Când este vechi şi cu rest de zahăr, înseamnă că vorbim despre un vin mare dintr-o recoltă deosebită şi atunci se degustă cu capul descoperit şi lângă un prieten deştept care înţelege ce bea.
vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresii
sursa: Initiere in arta vinului .::. Cosmin Florescu Zidurean & Eugen Demeterca