cama şcurti, aoa suntu tuti
print
support: Maria .::. Anne Marie .::. Stelian M .::. contactarenrodeesgrit


web designsamarina musicprofessional photographerPilistera
Cauta:  

Despre vin

print
„De treizeci de ani am făcut observaţii asupra mea şi am constatat că durata muncii intelectuale şi fizice este completată numai de câte un păhărel de vin bun la fiecare masă; sănătatea nu poate fi completă la cei ce nu beau vin.” - Prof dr. A. Lustig

Oamenii nu se alimentează pur şi simplu. Hrănirea a devenit pentru om un act cultural, influenţat de tradiţii, obiceiuri, nivel educaţional, gusturi şi habitudini personale. Deşi încercăm să ne hrănim cât mai corect şi mai ştiinţific, alimentaţia este unul dintre cele mai subiective şi personale gesturi ale lui homo sapiens. El manifestă preferinţe clare şi este predispus să abuzeze de alimente cu efect excitant sau stimulator. Deşi face parte dintre acestea, vinul este unul dintre cele mai sănătoase şi mai valoroase alimente cunoscute. Astfel, dr. Pouchet, medic şi membru al Academiei Franceze, spunea că vinul este al doilea aliment ca importanţă după pâine. Dr. Sereboulet, secretar general al Asociaţiei Medicilor Francezi, credea că vinul va rămâne ceea ce a fost întotdeauna: un aliment de prim ordin şi, în unele cazuri, un medicament valoros. Exemplele pot continua la nesfârşit. Toţi medicii practicieni au sesizat valoarea tonică şi stimulativă a vinului, mai ales odată ce organismul înaintează în vârstă iar vitalitatea lui scade. R. Brunet 1-a numit din acest motiv laptele bătrânilor, şi mare dreptate a avut!

Prin urmare, de ce să bem vin? Pentru că este sănătos, infinit mai potrivit organismului decât berea sau votca. Pentru că este un produs viu şi natural, pentru că nu cunosc alcoolici băutori de vin, pentru că a bea vin este şi desfătare, şi act de cultură. Si nu în ultimul rând, pentru că ne place. Acest ghid nu este un îndemn pentru „şpriţuri", nu promovează beţia, ci actul cultural al degustării cu simţurile şi conştiinţa treze. In vino veritas nu e o vorbă pe care să o spună snobii ca să-şi etaleze rudimentele de latină. E un adevăr şi un mod de viaţă. Si dacă ne amintim, românii erau recunoscuţi pentru cumpătare... Si noi, şi alţii mai pricepuţi decât noi au adus nenumărate elogii vinului. Baudelaire, poet şi consumator celebru, a găsit o formulare dincolo de care nu mai e nimic de adăugat: Cine bea vin bea geniu!
despre-vinuri_struguri.jpgdespre-vinuri_struguri1.jpgdespre-vinuri_gastronomie.jpgdespre-vinuri_degustare.jpg

vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresii

sursa: Initiere in arta vinului .::. Cosmin Florescu Zidurean & Eugen Demeterca

2024 © giony | termeni de utilizare
vin | citate celebre | feedback | rss feed | contact