Este un soi originar din Grecia, dar care s-a adaptat la noi de mai bine de două mii de ani. Are o extraordinară diversitate clonală, rezultată în urma adaptării la diferitele podgorii. Pentru un vin aromat, are o prospeţime extraordinară, rar întâlnită la această categorie. Are aromă citrică dar şi de busuioc şi chiar de tămâie, în care se stecoară o urmă de trandafiri de dulceaţă. E un regal, de la Cotnari la Pietroasele şi Drăgăşani, şi totuşi varietăţile sunt inconfundabile. Tradiţional se vinifică cu rest de zahăr şi este un minunat vin de desert. Vinificat modern, în sec, este la fel de expresiv şi poate fi un bun aperitiv. Dar poate să însoţească şi zburătoare nobile cu carne albă: porumbel, fazan, prepeliţă, gătite cât mai nesofisticat.
vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresii
sursa: Initiere in arta vinului .::. Cosmin Florescu Zidurean & Eugen Demeterca