Soi de origine franceză, adaptat la noi în urma filoxerei. Cultivat în primul rând în podgoriile Sarica-Niculiţel şi Bucium-Iaşi, dar şi în Vrancea (la Panciu şi Odobeşti), nu este agreat decât de adevăraţii cunoscători. Are o puternică aromă minerală, gust de pământ sau, cum spunea un mare enolog român, „miros de picioare nespălate". Gustul lui puternic se potriveşte meselor îmbelşugate şi mai ales peştelui gras. Viguros, uşor primitiv, Aligote-ul este un vin pentru cunoscători, nu-1 gustă chiar oricine. Rece, băut lângă nişte scrumbii făcute în spuză pe malul Braţului Măcin, acolo unde este de altfel cel mai bine făcut la noi în ţară, este o desfătare.
vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresii
sursa: Initiere in arta vinului .::. Cosmin Florescu Zidurean & Eugen Demeterca