Este un soi franţuzesc, provenit din încrucişarea Cabernetului Franc cu Sauvignon Blanc şi este considerat, pe drept cuvânt, regele vinurilor roşii. Iniţial a fost cultivat pe suprafeţe mari în Bordeaux şi Medoc, făcând binemeritatul renume al acestor vinuri. Intre timp, s-a extins în cultura în întreaga lume, vinurile din Chile, Africa de Sud şi Australia nefiind cu nimic mai prejos decât cele din patria mamă. Tânăr, vinul este astringent, cu gust ierbos, bădăran. Maturat la baric şi apoi învechit în sticlă, în câţiva ani îşi dă adevărata măsură. Are vigoare şi corp inegalabile, se rotunjeşte şi catifelează, schimbul de ranirii cu lemnul de stejar îi îmbogăţeşte gustul cu arome de vanilie, de ciocolată, de mirodenii. Aroma specifică soiului rămâne cea de cais, de coacăză neagră. Se asociază foarte bine cu carnea roşie, cu vânatul cu păr şi, cu totul exemplar, cu friptură de vită în sos de piper verde sau de brânză cu mucegai nobil.
vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresii
sursa: Initiere in arta vinului .::. Cosmin Florescu Zidurean & Eugen Demeterca