Cel mai prestigios scriitor aromân modern, George Murnu, s-a născut la 1 ianuarie 1868, în cătunul Brazi, de lângă oraşul Veria, în Macedonia, nu departe de râul Bistriţa. A crescut însă la Veria, localitate aflată într-un grup de alte aşezări aromâneşti - Maruşea, Şelea de Sus, Şelea de Jos, Xirulivad, ce se continuă spre nord-vest, până la actuala graniţă a Greciei cu Yugoslavia, cu un alt şir de comune şi târguri locuite de aromâni, unele mai noi, altele mai vechi, cum sunt Neaguste, Cândrova, şi Grămaticova, Fetiţa, Paticina, către muntele Caimaccealan.
Numele lui George Murnu a devenit foarte familiar în ţară odată cu magistrala traducere de către el, în limba română, a epopeilor homerice Iliada şi Odiseea. Această strălucită realizare a sa, care a însemnat un eveniment epocal în cultura noastră, constituie un moment fundamental în evolutia limbii literare (corespunzător Iliadei lui Gnedici în literatura rusă).
Geniu traducător al lui Homer, apoi şi al altor mari scriitori elini vechi precum Pindar, Sofocle, Euripide, a învăţat carte la Veria, la Bitolia, Budapesta, Bucureşti, Munchen.
A fost profesor titular al catedrei de Arheologie a Universităţii bucureştene, membru al Academiei Române, a făcut numeroase călătorii de studii prin ţară (în Dobrogea mai ales), dar şi peste hotare, la Roma, la Atena, în legatură cu preocupările sale ştiinţifice de specialitate, drumuri din care au răsarit lucrări de arheologie şi istorie veche românească, o întreagă bibliotecă. George Murnu a încetat din viată la 17 noiembrie 1957, în Bucureşti, în pragul vârstei de 90 ani.
Opera
Istorie
Iliada si Odiseea, Vlahia Mare (aromânii în evul mediu), Noi săpături în cetatea Trapaeum, Monumente antice din Roma, Arheologie clasică, Atena şi ruinele ei, Aromânii în primejdie, Pentru românii din peninsula balcanică.
Artă şi poezie
Ganduri şi vise, Alme Sol, Altare, Ritmuri pentru tine, etc.
Poeme în grai aromân
Ritmuri macedonene, Salbă de cântec aromânesc, Chita şi Bură, etc.