cama şcurti, aoa suntu tuti
print
support: Maria .::. Anne Marie .::. Stelian M .::. contactarenrodeesgrit


Pilisteraprofessional photographerweb designsamarina music
Cauta:  

scrisoare adresata unui parlamentar român

print
adăugat de giony la 28 mai 2009 0:00:00

 Trăim o perioadă istorică în care oamenii de pretutindeni şi de toate naţionalităţile, rasele, religiile îşi manifestă cu fermitate dreptul firesc la identitate. Comunităţi incomparabil mai puţin numeroase decât noi din diferite zone geografice ale lumii se luptă şi obţin acest drept. Pe noi, o istorie nedreaptă {făcută de politicienii începutului de secol XX) ne-a împrăştiat în cele patru zări şi, de un secol, asimilarea mai voalată sau mai pe faţă lucrează cu spor.

Nu contestă nimeni apropierea dintre cele două limbi, Ib. Română si Ib. armânâ (aromâna). Cu toate astea, noi, cu puţine excepţii, n-am avut niciodată conştiinţa că suntem români. Ba chiar şi românii ne-au numit dintotdeauna ceea ce şi suntem - makedoni, macedoneni, macedonarmâni. Vă amintim că doar cu un an în urmă, la Academie, marele istoric şi diplomat Neagu Djuvara exprima un punct de vedere raţional, modern, prin care opţiunea individului capătă greutatea meritată: "intelectualii români au obiceiul de a confunda limba cu naţiunea... şi mai departe: "suntem singurul popor european care-i consideră pe toţi cei care vorbesc româneşte că sunt români". Aşadar, e timpul ca spiritul european să schimbe şi la noi mentalităţile. In condiţiile în care Consiliul Europei şi alte organisme ale Uniunii Europene fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe cei care se află în această situaţie dramatică, deci si pe noi, Aromânii, este greu de înţeles atitudinea unor colegi ai dumneavoastră care propun plenului Parlamentului României un amendament la Legea 921/2006 prin care suntem trecuţi la "românii de pretutindeni", parcă anume pentru a ne zădărnici orice încercare de a ne salva limba, cultura, identitatea.

Să fiţi convinşi că acei consângeni ai noştri (indiferent de ce nume poartă) care se împotrivesc cu atâta vehemenţă şi vă influenţează opiniile constituie o minoritate indiscutabilă faţă de miile, zecile de mii de Armâni de peste tot care gândesc altfel decât ei, se simt Armâni şi nimic altceva. Faţă de cele de mai sus, vă rugăm să nu vă lasaţi influenţaţi de acei foarte puţini, care nu vorbesc limba, sunt deja asimilaţi, sunt armâni doar prin naştere.

In numele Aromânilor di New York, G. Godi

"scrisoare adresata unui parlamentar român" 

vă rog intraţi în cont pentru a putea adăuga impresiiarhivă ştiri
2022 © giony | termeni de utilizare
vin | citate celebre | feedback | rss feed | contact